top of page

Första tiden med valpen

 

Första tiden med valpen

Ni har just nu börjat er resa med er nya familjemedlem och jag hoppas ni ska trivas tillsammans. Jag kommer alltid finnas till hands med det jag kan bidra med och den enda dumma frågan är den man aldrig ställer.

De första dagarna med er nya vän bör ni ägna er åt att skapa en god relation och kanske vänta med besök av vänner tills h*n fått bo in sig lite. Ge valpen tid att förstå vilka som är tillhör familjen och stötta i alla de nya situationerna h*n kommer hamna i. Håll alltid ett vakande öga när h*n leker med barn eller nya hundar.

Er lilla vän är avmaskad vid 3, 5 och 7 veckor och jag rekommenderar att ni avmaskar valpen på nytt om ett par veckor igen. Den nya miljön och stressen flytten innebär kan orsaka ett parasitangrepp, men det är lätt att åtgärda. Välj ett preparat med brett spektrum, apoteket kan ge svar, likaså veterinär.

 

Och på tal om veterinär:

Er valp  är veterinärbesiktigad och har ett intyg som inte är äldre än sju dagar. H*n är grundvaccinerad vid 8 veckor och det är dags för en uppföljning vid 13 veckor för fullgott skydd.

 

Tänk dock på att inte avmaska i direkt anslutning till vaccination. Det är alltid bäst att inte blanda för mycket kemiska substanser på en gång. 

 

Vid 1 års ålder ska h*n ha ytterligare en spruta, men det kommer er veterinär påminna er om.

 

Samtidigt som 1 års sprutan rekommenderar jag en ögonlysning samt en knäledsundersökning. Detta för att kunna utvärdera kullens ögon och knäledshälsa, precis som avelsföreningen samt SKK rekommenderar.

Jag brukar besöka min veterinärstation lite då och då med min valp för att avdramatisera själva miljön. Det är ett ypperligt tillfälle att hälsa på personalen och kanske passa på att väga valpen.

 

Jag skulle också uppskatta att ni går en BPH bana eller MH  med er valp  när h*n har åldern inne. Det är mentaltest som ger ett litet hum om er väns mentala status. Er lokala kennelklubb och brukshundklubb har mer info om detta.

Er vän är registrerad i Svenska Kennel Klubben. I alla officiella sammanhang ska ni använda er av hela namnet  som står på stamtavlan.

Valpen är dolda felförsäkrad i tre år genom mamma Inka.  Oavsett vilket bolag ni själva väljer att försäkra valpen i så gäller dolda fel försäkringen om något uppstår som jag som uppfödare inte kunnat förutse. Men ni ska kontakta ert försäkringsbolag direkt ni kommer hem för att teckna en egen veterinär- och livförsäkring.

 Valpen får med sej den mat den fått här hos mej  och det bästa är att fortsätta ge det fodret i alla fall under några veckor. Väljer ni att byta foder så gör en långsam övergång så skonas valpens mage bäst

 

När det lugnat ner sej lite så ta gärna kontakt med er lokala brukshundklubb eller annan hundklubb. Där träffar ni andra hundar och hundägare och ni kan få hjälp med lite träning för skojs skull. De har olika kursutbud och en valpkurs är så himla roligt att gå och väldigt nyttigt för både hund och människa.

Jag önskar er alla stort lycka till och fast det kan bli lite tufft nu den första tiden så tänk på att genom rätt coachning , mjuk vägledning och stöd så kommer ni få så himla roligt tillsammans.

 

Mvh Gisela 

 

Kennel Tough ‘N’ Sweet’s

bottom of page