top of page

Lördag 2019-11-30

Uppdaterat: 4 dec. 2019

Detta inlägg skulle egentligen handla om den första julstämning som infinner sej när adventsstjärnan hänger på sin plats i köksfönstret. Skenet från stjärnan är varmt och ombonande och gardinerna med sina tomtar blir pricken över iet. Kartongerna med advents och julpynt är hämtade från vinden och det är så svårt att inte dyka ner i dom och pynta upp hela huset. Bing Crosby sjunger White Christmas på Spotify och med den lilla snön som lagt sej på marken är det inte svårt att bli lite barnsligt julglad.

Men julmusiken som spelar i bakgrunden tystnar, doften av pepparkakor känns sliskig och pyntet blir kvar i lådorna...


Jag nås av nyhetsuppläsarens på radion som läser upp den senaste bulletinen..: Polisen har hittat en kroppsdel som tillhör den saknade 17-åringen Wilma Andersson från Uddevalla.. En kroppsdel ... Jag låter den tanken sjunka in : Inte hennes kropp, utan en kroppsdel...

Wilma har varit försvunnen i två veckor och en ung man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Självklart kommer sökandet efter Wilma fortsätta, men att finna henne vid liv kommer ju inte ske. En kroppsdel?!


Ett av mina favoritprogram är "Criminal Minds" där ett gäng FBI agenter löser seriemord på löpande band runt om i USA. Jag har alltid fascinerats av författarens fantasi när det ena groteska brottet efter det andra löses av de effektiva agenterna. Förövarna är sociopater, sadister och kvinnohatande sexualbrottslingar som kidnappar, torterar och slutligen dödar sina offer i en aldrig sinande ström. Avsnitt efter avsnitt visar på människans absolut mörkaste sidor där psykotiska demoner driver förövarna till fasansfulla brott. Det är så verklighetsfrämmande, nervkittlande, spännande och fantastiskt fiktivt.


Men det var inte FBI Special Agent Jennifer "JJ" Jareau som höll i presskonferensen och delgav oss alla det makabra fyndet. Det var inte hunken FBI Special Agent Derek Morgan som sparkat in dörrar för att säkra teknisk bevisning. Inte var det heller Penelope Garcia som sökte genom DarkNet för att hitta de mest avskyvärda hemligheterna förövaren bär på.

Nej, det var i Uddevalla, i trygghetslandet Sverige som vi fick ta del av de fynd polisen gjort genom den presskonferens som hölls.

Det var i Uddevalla, i trygghetslandet Sverige som åklagaren berättade om hur arbetet i sökandet efter Wilmas kropp kommer fortgå.

I Uddevalla, i trygghetslandet Sverige ... Jag låter även det sjunka in, men det är svårt att greppa ...


De har inte hittat hennes kropp ännu och jag slås av tanken att de kanske aldrig gör det. Nånstans i Uddevalla trakten sitter det en familj som går igenom den mest vidriga tid en familj kan uthärda. Vetskapen om att deras älskade familjemedlem har mött en otroligt grym död. Wilma har bragts om livet och hennes kvarlevor skändats genom gärningsmannens iskalla planering för att dölja sitt brott.


Vem gör så här?? Vad finns det för tankar i en människa som brutalt kan mörda en människa för att sen stycka den i delar??? Vem?? Hur?? Varför??

Vad är det som får en människa, som lever mitt i bland oss och som rör sej på gator och torg, att begå detta ofattbara våldsbrott??


Jag inser att jag ställer frågorna till ingen nytta. Det finns inga svar som kommer få mej att förstå varför. En människa som kan begå dessa brott är för alltid förlorad. Det finns inga förmildrande omständigheter, ingen pissig barndom att skylla på eller nånting som kan förklara hur det kan bli rätt att mörda och stycka en människa.. En vän och flickvän dessutom .. Nej, den människan är borta för alltid, puts väck ... Världen blir en bättre plats den dagen förövaren sitter bakom lås och bom.


Jag orkar inte lyssna vidare på nyheterna och väljer att inte ta in terrordådet på London Bridge och knivattacken i Haag med flera döda och skadade ...

Människan är det enda djur som kan rodna och som har anledning att göra det

 


36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page